Staat betaalde 8 miljard euro te veel voor Fortis/ABN Amro

De staat heeft eind 2008 ruim 8 miljard euro te veel betaald voor de Nederlandse delen van het Fortis-concern, waaronder ABN Amro. Nederland betaalde 16,8 miljard. Door slechte communicatie tussen De Nederlandsche Bank, Financiën en adviseurs van de zakenbank Lazard viel hun taxatie veel te hoog uit.

Dit bleek gisteren uit het verhoor van twee adviseurs van de staat, werknemers van zakenbank Lazard, door de parlementaire enquêtecommissie onder leiding van SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit. Die heeft deze week extra verhoren ingelast over de vraag of bij de nationalisatie van ABN Amro/Fortis bekend was dat de rekening van die overname, intussen 32,2 miljard euro, bijna twee keer zo hoog zou uitvallen.

De taxatie van Lazard waarop de onderhandelaars - oud-minister Bos van Financiën en toenmalig premier Balkenende - zich destijds volledig baseerden, hield geen rekening met op korte termijn te verwachten verliesposten van 8 miljard euro. Bos, Balkenende en alle betrokkenen gingen er juist van uit dat die tegenvallers wel in de waardering zaten. Die bepaalde Lazard op 12 tot 20 miljard, en de twee onderhandelaars kwamen ruwweg in het midden uit.

Lazard baseerde zich op cijfers die toezichthouder De Nederlandsche Bank had geleverd. De verhoorde Lazard-medewerkers Wouter Han en Bas van der Vlist kregen de verzekering dat ABN Amro geen kapitaalproblemen had. 'DNB is de enige in de wereld die dat kon weten', zei Han. 'Dat ga je dus niet betwisten', verklaarde Van der Vlist. Hierna hebben de twee zich niet verder in de kapitaalkracht van ABN Amro verdiept.

Uit de verhoren die de commissie in november en december hield, bleek evenwel dat de toezichthouder op de hoogte was van de tegenvallers ter waarde van bijna 8 miljard. 'Die posten zijn nadrukkelijk meegenomen in de vele berekeningen', verklaarde DNB-directeur Arnold Schilder. 'En die zijn in detail gedeeld met de adviseur van Financiën, Lazard.'

De twee Lazard-bankiers verklaren nu echter niet te hebben geweten van de tegenvallers. Was dat wel het geval geweest, dan hadden ze die 'één op één' in hun waardering verwerkt. Die zou dan zijn uitgekomen tussen de 4 en 12 miljard.
 

Bron: Volkskrant


Delicious Digg Facebook Fark MySpace
Bezichtigingen: 1923 bezichtigingen     Ongepaste inhoud melden

Opmerkingen (0)