Run op geigertellers en noodpaktten in Nederland
Beheerder
Totaal reacties: 87
Lid geworden: 8 jaar/jaren geleden
Geplaatst 12:27 23-mrt-2011   [ citeer ]

Heb u uw noodpakket al aangeschaft of vindt u het niet nodig?Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de Nederlandse kaart gevuld met gifgroene bolletjes: de straling is op alle meetpunten veilig onder de 200 nanosievert en er is geen toename in radioactieve straling gemeten. Toch kopen Nederlanders, in reactie op de ramp in Japan, massaal stralingsmeters en noodpakketten.

Bij apothekers zijn 'her en der' al vragen over jodiumpillen binnengekomen, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Pharmacie. Jodiumpillen worden in Nederland alleen op recept geleverd. Via internet zijn ze zonder recept verkrijgbaar, zoals op de net verschenen site jodiumpillen.nl. De pillen hebben daar inmiddels een langere levertijd.

Via de site van Conrad Electronic zijn in maart vijf keer meer stralingsmeters, ook wel geigertellers genoemd, verkocht dan in heel 2010. Vanuit heel Europa probeert men geigertellers te kopen, zegt een woordvoerder van het bedrijf. De geigertellers - 300 euro per stuk - zijn pas vanaf 15 april weer leverbaar. Duizenden staan al op een wachtlijst.

Totaal zinloos, noemt Ronald Smetsers van het RIVM de aanschaf. Volgens hem komen de stralingsdeeltjes uit Japan morgen of overmorgen in Nederland aan. 'De lucht heeft dan over de Stille Zuidzee en Amerika gereisd en is ontzettend verdund. Als de straling zelfs met onze geavanceerde technologie bijna niet te meten is, dan kun je het met die handgeigertellers vergeten.' Ook als de straling in Japan verergert, is de afstand volgens Smetsers te groot en de oostelijke windrichting te ongunstig om Nederland te bedreigen.